Marta Mazur
ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM (AIP, PALEO)

Będąc na diecie AIP bardzo brakuje mi zapiekanki mojej mamy z kiełbaską, kiszoną kapustą, ziemniakami i sosem beszamelowym, dlatego spróbowałam zrobić swoją legalną wersję i jest naprawdę dobra! (nie tak dobra jak mamy, ale to chyba niemożliwe)
Składniki (4 porcje):
2 średnie bataty
1 duża pierś z kurczaka (lub 2 małe)
2 małe cukinie
1 mała cebula
1/3 słoika kapusty kiszonej (słoik 900 ml)
300 ml mleka kokosowego
2 łyżki octu jabłkowego
Sól
4 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni, obieramy batata i kroimy w kostkę, tak samo cukinię i cebulę.
Na samo dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustę kiszoną, około 1 cm warstwę, na to dajemy pokrojone warzywa i polewamy oliwą.
Wkładamy warzywa do piekarnika i pieczemy 30 min lub do miękkości. W międzyczasie kroimy w kostkę pierś z kurczaka i marynujemy przez min 15 minut w mleku kokosowym, soli i occie jabłkowym.
Po 30 minutach dokładamy kurczaka do warzyw i wlewamy cały sos. Pieczemy jeszcze 20 minut.
Podajemy ze świeżym szczypiorkiem lub natką.
Smacznego! 😚