• Marta Mazur

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM (AIP, PALEO)


 



Będąc na diecie AIP bardzo brakuje mi zapiekanki mojej mamy z kiełbaską, kiszoną kapustą, ziemniakami i sosem beszamelowym, dlatego spróbowałam zrobić swoją legalną wersję i jest naprawdę dobra! (nie tak dobra jak mamy, ale to chyba niemożliwe)



Składniki (4 porcje):

  • 2 średnie bataty

  • 1 duża pierś z kurczaka (lub 2 małe)

  • 2 małe cukinie

  • 1 mała cebula

  • 1/3 słoika kapusty kiszonej (słoik 900 ml)

  • 300 ml mleka kokosowego

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • Sól

  • 4 łyżki oliwy z oliwek


 


Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni, obieramy batata i kroimy w kostkę, tak samo cukinię i cebulę.

  2. Na samo dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustę kiszoną, około 1 cm warstwę, na to dajemy pokrojone warzywa i polewamy oliwą.

  3. Wkładamy warzywa do piekarnika i pieczemy 30 min lub do miękkości. W międzyczasie kroimy w kostkę pierś z kurczaka i marynujemy przez min 15 minut w mleku kokosowym, soli i occie jabłkowym.

  4. Po 30 minutach dokładamy kurczaka do warzyw i wlewamy cały sos. Pieczemy jeszcze 20 minut.

  5. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem lub natką.


Smacznego! 😚

14 views0 comments

Recent Posts

See All