Marta Mazur
WOŁOWINA W KREMOWYM SOSIE CZOSNKOWO POROWYM (PALEO, AIP)

Składniki (2 porcje):
350 gramów mielonej wołowiny
1 mała dynia piżmowa lub inna
Biała część pora
Duża garść rukoli
1 puszka mleka koksowego
2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Kurkuma, tymianek, oregano, sól i imbir według uznania
Wykonanie:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, tak samo cebulę, czosnek kroimy lub wyciskamy. Kroimy por w plasterki i jeszcze na pół, w półkola.
Podsmażamy na patelni cebulkę z czosnkiem, dajemy przyprawy z wyjątkiem soli.
Po zarumienienia dokładamy mięso (ja dolewam zawsze trochę wody, żeby bardziej się dusiło niż smażyło).
Gdy mięso jest gotowe dodajemy dynię, mleko kokosowe i sól. Dusimy ok 15 minut, aż dynia będzie miękka.
Pod koniec dodajmy rukolę i dusimy jeszcze z 2-3 minuty.
Smacznego! 😚