• Marta Mazur

WOŁOWINA W KREMOWYM SOSIE CZOSNKOWO POROWYM (PALEO, AIP)



Składniki (2 porcje):

  • 350 gramów mielonej wołowiny

  • 1 mała dynia piżmowa lub inna

  • Biała część pora

  • Duża garść rukoli

  • 1 puszka mleka koksowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/4 cebuli

  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

  • Kurkuma, tymianek, oregano, sól i imbir według uznania


 

Wykonanie:

  1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, tak samo cebulę, czosnek kroimy lub wyciskamy. Kroimy por w plasterki i jeszcze na pół, w półkola.

  2. Podsmażamy na patelni cebulkę z czosnkiem, dajemy przyprawy z wyjątkiem soli.

  3. Po zarumienienia dokładamy mięso (ja dolewam zawsze trochę wody, żeby bardziej się dusiło niż smażyło).

  4. Gdy mięso jest gotowe dodajemy dynię, mleko kokosowe i sól. Dusimy ok 15 minut, aż dynia będzie miękka.

  5. Pod koniec dodajmy rukolę i dusimy jeszcze z 2-3 minuty.


Smacznego! 😚

11 views0 comments

Recent Posts

See All