Marta Mazur
TORT BEZ GLUTENU I NABIAŁU
z kremem z nerkowców, dżemem z owoców leśnych i migdałami w karmelu

Biszkopt: (u mnie rant 20 cm):
- 10 jajek
- 120 gramów mąki kukurydzianej
- 120 gramów mąki ryżowej
- 100 gramów mąki ziemniaczanej
- 340 gramów ksylitolu (cukru lub innego słodzika o tej samej konsystencji)
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać do nich stopniowo ksylitol. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka po jednym. Mąki przesiać i dodawać stopniowo do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką, nie używać już miksera, bo biszkopt nie urośnie tak ładnie.
Przełożyć biszkopt do foremki lub rantu i piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę (grzałki góra dół). Sprawdzić biszkopt patyczkiem i jeśli jest dobry to wyciągnąć biszkopt z piekarnika pozostawić do wystygnięcia. Wykroić biszkopt z rantu i pokroić na 3 równe blaty.
Krem z nerkowców:
- 450 gramów nerkowców
- puszka mleka koksowego (gęstej śmietanki)
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 8 łyżek syropu z agawy (jeśli chcesz żeby krem był słodszy dodaj więcej)
Nerkowce trzeba moczyć min 6 godzin, najlepiej zostawić na całą noc. Wylać z nich wodę. Nerkowce i pozostałe składniki przełożyć do blendera i zblendować na gładką masę. Wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyciągać masę i ubić mikserem, znowu wstawić do lodówki na 15 minut. 2/3 masy zostawić do przekładania tortu, a 1/3 do tynkowania. Do masy przeznaczonej do tynkowania można dodać barwnik (uwaga na skład).
Migdały w karmelu:
- garść migdałów
-1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
Ksylitol wsypać na patelnię i rozpuścić, jak przy robieniu karmelu), po 2 minutach wrzucić na patelnie migdały i mieszać przez minutę. Wyłączyć gaz i wyłożyć za pomocą szpatułki migdały na papier do pieczenia.
Uwaga są naprawdę gorące
Dżem owoce leśne:
- 1/2 szklanki malin
- 1/2 szklanki borówek
- 2 łyżki ksylitolu
Można zastąpić te owoce innymi
Wszystko przełożyć do rondelka i gotować przez około 10 minut, do odparowania nadmiaru wody.
Poncz do nasączania:
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 soku z cytryny
Wymieszać wodę i sok.
U mnie dodatkowy złoty i różowy barwnik oraz kwiaty do dekoracji 🌸🌺🌷🌻🌼

Składanie tortu:
Pierwszą cześć biszkoptu (najlepiej samą górę, ponieważ dół jest równiejszy i ładniej wygląda na górze tortu) położyć na paterę lub specjalną podkładkę. Namoczyć biszkopt ponczem i przełożyć pierwszą warstwą kremu. Na krem wyłożyć przygotowany wcześniej dżem, następnie położyć kolejną warstwę biszkoptu, namoczyć ponczem i wyłożyć kolejną warstwę kremu oraz posypać migdałami w karmelu. Położyć ostatni biszkopt i zacząć tynkowanie tortu cienką warstwą, żeby osiągnąć efekt naked cake.
Smacznego! ❤️
