Marta Mazur
Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym (AIP, PALEO)
Updated: May 18, 2021

Składniki (3-4 porcje):
300 g udka z kurczaka bez kości
2 marchewki
Cukinia
400 ml mleczka kokosowego dobrej jakości (bez konserwantów, tylko kokos i woda np. Real Thai)
Limonka
Aminos kokosowy (można pominąć)
Kolendra
Szczypiorek
Bazylia
Imbir świeży lub mielony
Trawa cytrynowa
Woda
Czosnek
Cebula (jeśli ktoś jest na low fodmap pominąć dwa ostatnie składniki)

Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, tak samo marchewkę, cukinię, czosnek i cebulkę.
Zalewamy 4 szklankami wody, dodajemy 1 łyżeczkę imbiru, 1 łyżkę aminosu kokosowego, wyciskamy sok z limonki i wrzucamy trawę cytrynową.
Gotujemy pod przykryciem około 30 minut, po tym czasie sprawdzamy, czy kurczak jest już gotowy. Jeśli tak to dodajmy kolendrę i bazylię, gotujemy kolejne 30 minut.
Wyłączamy gaz i wlewamy mleczko kokosowe. Wyciągamy trawę cytrynową.
Po nałożeniu można dodać szczypiorek, kolendrę i inne dodatki, jak kto lubi.
Smacznego!