• Marta Mazur

Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym (AIP, PALEO)

Updated: May 18, 2021



Składniki (3-4 porcje):

  • 300 g udka z kurczaka bez kości

  • 2 marchewki

  • Cukinia

  • 400 ml mleczka kokosowego dobrej jakości (bez konserwantów, tylko kokos i woda np. Real Thai)

  • Limonka

  • Aminos kokosowy (można pominąć)

  • Kolendra

  • Szczypiorek

  • Bazylia

  • Imbir świeży lub mielony

  • Trawa cytrynowa

  • Woda

  • Czosnek

  • Cebula (jeśli ktoś jest na low fodmap pominąć dwa ostatnie składniki)




Wykonanie:


  1. Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, tak samo marchewkę, cukinię, czosnek i cebulkę.

  2. Zalewamy 4 szklankami wody, dodajemy 1 łyżeczkę imbiru, 1 łyżkę aminosu kokosowego, wyciskamy sok z limonki i wrzucamy trawę cytrynową.

  3. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut, po tym czasie sprawdzamy, czy kurczak jest już gotowy. Jeśli tak to dodajmy kolendrę i bazylię, gotujemy kolejne 30 minut.

  4. Wyłączamy gaz i wlewamy mleczko kokosowe. Wyciągamy trawę cytrynową.

  5. Po nałożeniu można dodać szczypiorek, kolendrę i inne dodatki, jak kto lubi.


Smacznego!






8 views0 comments

Recent Posts

See All