• Marta Mazur

TACOS Z SZARPANYM INDYKIEM (AIP, PALEO)


 



Składniki na tortille (około 4):

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej (na AIP można zastąpić mąką z tapioki lub manioku)

  • 1/2 szklanki mąki koksowej

  • 1 szklanka mleczka kokosowego

  • Szczypta soli

  • Olej kokosowy do skażenia


Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki mieszamy w misie i następnie smażymy do zarumienienia. Najlepiej po ściągnięciu z patelni nadać kształt łódeczek układają placek między np. słoikami.


 


Składniki na nadzienie:

  • 400 g piersi z indyka

  • 1 awokado

  • Kilka liści szpinaku

  • Kilka rzodkiewek

  • Kiełki rzodkiewki

  • Można dać też pomidora lub inne warzywa jakie macie

  • Sól, pieprz, imbir, kurkuma, ziele angielskie, cynamon


Wykonanie:


  1. Indyka wkładamy do rondelka i zalewamy 1/2 szklanki wody, nie musi zakrywać całego. Do wody dodajemy przyprawy u gotujemy ok 40/50 min.

  2. Po wyciągnięci szarpiemy dwoma widelcami wzdłuż włókien.

  3. 3/4 awokado kroimy w kostkę, rzodkiewkę w paseczki.

  4. 1/4 awokado zagniatamy widelcem i smarujemy papką tortillę.

  5. Układamy mięso i warzywa. Możemy polać odrobiną tahini lub oliwą.


Smacznego!

12 views0 comments

Recent Posts

See All