Marta Mazur
TACOS Z SZARPANYM INDYKIEM (AIP, PALEO)

Składniki na tortille (około 4):
1/2 szklanki mąki ryżowej (na AIP można zastąpić mąką z tapioki lub manioku)
1/2 szklanki mąki koksowej
1 szklanka mleczka kokosowego
Szczypta soli
Olej kokosowy do skażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misie i następnie smażymy do zarumienienia. Najlepiej po ściągnięciu z patelni nadać kształt łódeczek układają placek między np. słoikami.

Składniki na nadzienie:
400 g piersi z indyka
1 awokado
Kilka liści szpinaku
Kilka rzodkiewek
Kiełki rzodkiewki
Można dać też pomidora lub inne warzywa jakie macie
Sól, pieprz, imbir, kurkuma, ziele angielskie, cynamon
Wykonanie:
Indyka wkładamy do rondelka i zalewamy 1/2 szklanki wody, nie musi zakrywać całego. Do wody dodajemy przyprawy u gotujemy ok 40/50 min.
Po wyciągnięci szarpiemy dwoma widelcami wzdłuż włókien.
3/4 awokado kroimy w kostkę, rzodkiewkę w paseczki.
1/4 awokado zagniatamy widelcem i smarujemy papką tortillę.
Układamy mięso i warzywa. Możemy polać odrobiną tahini lub oliwą.
Smacznego!