• Marta Mazur

PLANTANKA (AIP, PALEO)





Kiedy pierwszy raz usłyszałam o plantanie wydał mi się czymś egzotycznym i trudnym do kupienia Na szczęście są dostępne w selgrosie, makro, czasami nawet w biedronce i lidlu. Polecam wam ich poszukać, bo są pyszne, z powodzeniem zastępują owsiankę, jaglankę itp., teraz nie wyobrażam sobie mojego poranka bez plantanki.





Składniki: (1 porcja)

  • Plantan

  • 2 łyżki mleczka kokosowego

  • 1/2 banana

  • Borówki

  • Owoce dodatkowe, takie jak lubicie, u mnie zazwyczaj papaja i melon

  • Masło migdałowe lub inne (w wersji AIP masło z orzecha tygrysiego)

  • Woda

  • Cynamon



Wykonanie:

  1. Obieramy i kroimy plantana na plasterki grubości ok 2 cm.

  2. Wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy ok 15-25 minut. Żółte plantany potrzebują mniej czasu niż zielone, dlatego polecam sprawdzić widelcem, jak ziemniaczki.

  3. Odlewamy wodę, dokładamy banana, dodajemy mleczko kokosowe, wsypujemy cynamon i blendujemy na gładką masę.

  4. Z powrotem odstawiamy na gaz i wsypujemy borówki, podgrzane borówki będą lekkostrawne i zmieniają się w fajne miękkie kuleczki wyplenione jakby dżemem.

  5. Jak uznamy, że plantanka jest za gęsta to dolewamy wody i mieszamy dalej. Czas mieszania z wodą i borówkami to już ok 1-2 minutki, tylko żeby się wszystko podgrzało.

  6. Wykładamy do miseczki, dodajemy owoce i masło migdałowe lub inne.


Smacznego!






0 views0 comments

Recent Posts

See All