• Marta Mazur

PIECZONY TEMPEH W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (AIP, Vege)


 

Pomimo, że wydaje się, że przepis ma dużo kroków to jest super szybki i całe jego wykonanie trwa około 20 minut.



Składniki (1 porcja):

  • Tempeh (ja najbardziej lubię z groszku lub ciecierzycy, ale najłatwiej kupić z soi)

  • Makaron konjac

  • 1/4 główki białej kapusty

  • 1/4 cebuli

  • Garść groszku cukrowego

  • 2 marchewki

  • Sól

  • 1 łyżeczka kuminu

  • Oliwa

  • 1 łyżeczka miodu

  • Sok z 1 cytryny


 

Wykonanie:


Tempeh:

  1. Tempeh kroimy w 1.5/2 cm paski i wkładamy do garnka z wodą. Do wody dodajemy kumin i sól, gotujemy przez 10 min.

  2. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

  3. Wyciągamy tempeh i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każdy kawałek oliwą, nie żałujemy oliwy, bo tempeh wszystko wypije.

  4. Pieczmy przez 10 minut.


Kapusta:

  1. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.

  2. Dodajemy pokrojoną kapustę, groszek i startą marchewkę.

  3. Dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem.


Sos:

  1. Do 1/4 wysokość szklanki wlewamy oliwę.

  2. Dodajmy sok z cytryny i mód.

  3. Mieszamy dokładnie do połączenia składników.


Makaron:

Gotujemy według instrukcji


Wykładamy na talerz makaron, kapustę i tempeh. Polewamy sosem tempeh i kapustę. Gotowe!


Smacznego 😍

27 views0 comments

Recent Posts

See All