Marta Mazur
PIECZONY TEMPEH W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (AIP, Vege)
Pomimo, że wydaje się, że przepis ma dużo kroków to jest super szybki i całe jego wykonanie trwa około 20 minut.

Składniki (1 porcja):
Tempeh (ja najbardziej lubię z groszku lub ciecierzycy, ale najłatwiej kupić z soi)
Makaron konjac
1/4 główki białej kapusty
1/4 cebuli
Garść groszku cukrowego
2 marchewki
Sól
1 łyżeczka kuminu
Oliwa
1 łyżeczka miodu
Sok z 1 cytryny
Wykonanie:
→ Tempeh:
Tempeh kroimy w 1.5/2 cm paski i wkładamy do garnka z wodą. Do wody dodajemy kumin i sól, gotujemy przez 10 min.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Wyciągamy tempeh i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każdy kawałek oliwą, nie żałujemy oliwy, bo tempeh wszystko wypije.
Pieczmy przez 10 minut.
→ Kapusta:
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.
Dodajemy pokrojoną kapustę, groszek i startą marchewkę.
Dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem.
→ Sos:
Do 1/4 wysokość szklanki wlewamy oliwę.
Dodajmy sok z cytryny i mód.
Mieszamy dokładnie do połączenia składników.
→ Makaron:
Gotujemy według instrukcji
Wykładamy na talerz makaron, kapustę i tempeh. Polewamy sosem tempeh i kapustę. Gotowe!
Smacznego 😍