• Marta Mazur

LODOWE BATONY (AIP, PALEO, KETO)




Pyszne lodowe batony oblane chrupiącą czekoladą. Batony są paleo i AIP, korzystajcie!


Składniki na lody:

  • Puszka mleko kokosowego dobrej jakości (400 ml)

  • 1 dojrzały banan

  • 1 świeży daktyl

  • 1/4 szklanki masła (pasty) kokosowego


Składniki na polewę:

  • 3/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego

  • 4 łyżki karobu



Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na lody dokładnie zblendować ze sobą na gładką masę, wyłożyć blaszkę (20x20 cm) papierem do pieczenia i wlać do niej przygotowaną masę. Włożyć lody do zamrażarki i poczekać kilka godzin do całkowitego zamarznięcia masy.

  2. Połączyć ze sobą karob i olej kokosowy i przelać do wysokiej szklanki.

  3. Wyciągnąć blaszkę z zamrażarki i pokroić lody w paski około 3 na 7 cm.

  4. Następnie włożyć po jednym kawałku lodów do szklanki i dokładnie oblać polewą.

  5. Wyciągnąć batonika za pomocą dwóch widelców i wyłożyć na kratkę do obciekania. Po chwili polewa powinna zastygnąć, przełożyć batona z powrotem do blaszki i włożyć do zamrażarki.

  6. Batoniki można zjeść od razu po wyciągnięciu lub poczekać 15 minut, wtedy lody w środku robią się trochę miękkie, a czekolada zostaje nadal chrupiąca.

3 views0 comments

Recent Posts

See All