• Marta Mazur

KREM Z DYNI (AIP, PALEO)


 



Nie jest to bardzo odkrywczy przepis, ale praktycznie codziennie gości w mojej diecie. Kocham zupy krem i jem je na kolację, żeby wieczorem dać już odpocząć układowi trawiennemu. Dodatkowo starczają na kilka dni, więc można mieć wieczór wolny od gotowania


Przepis (4-5 porcji):

  • 1 dynia piżmowa lub inna

  • 1 batat

  • 3 spore marchewki

  • Woda

  • Puszka mleka koksowego

  • Kurkuma, imbir, sól

  • Oliwa


 

Wykonanie:

  1. Dynię obieramy (niektórych nie trzeba obierać, piżmowej też nie, ale ja nie obieram tylko hokkaido), kroimy i wrzucamy do garnka, tak samo batata. Marchewki nie obieramy, tylko kroimy w talarki.

  2. Zalewam warzywa wodą, tak żeby były przykryte.

  3. Gotujemy zupę około 20 minut lub do miękkości wszyskich warzyw.

  4. Następnie odlewamy około 2 szklanki (możemy zamrozić bulion, będzie super bazą do innych zup lub sosów).

  5. Wlewamy mleczko koksowe i dajemy przyprawy i blendujemy na gładką masę.

  6. Podajemy z oliwą i do podnieca żelaza garścią zielnych ziół np. bazylią, pietruszką, kolendrą itp.


Smacznego! 😍

24 views0 comments

Recent Posts

See All