Marta Mazur
GRECKA CYTRYNOWA ZUPA Z KURCZAKIEM ( AIP, PALEO)
Będąc na AIP i nie mając możliwości zjedzenia w mieście, czy nawet kupienia w sklepie gotowych rzeczy, spędzam w kuchni dość dużo czasu. Nie przeszkadza mi to, ponieważ kocham gotować, ale czasami chętnie też odpoczywam od tego obowiązku. Dlatego lubię robić zupy, ponieważ starczają na kilka razy i tak naprawdę robią się same. Oto kolejny przepis na pyszną i zdrową zupkę

Składniki (4-6 porcji):
Mięso z 4 nóżek z kurczaka lub całe nóżki kurczaka (wtedy gotujemy całe i odrywamy mięso widelcem)
2 marchewki
1 mały lub średni kalafior
1/2 cebuli
1 łyżeczka koperku
Pęk pietruszki
1/2 szklanki soku z cytryny
Bone broth (przyjazny dla jelit, ale jak nie macie to zupa i tak będzie dobra)
Sól
Imbir, może być świeży lub starty
Woda
Przygotowanie:
Mięso z nóżek pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki, a kalafior na drobne kawałeczki.
Dodać pietruszkę (nie całą, kilka łodyżek zostawcie do ozdoby) i koperek.
Przyprawić imbirem według uznania (u mnie łyżeczka suszonego imbiru).
Jeśli macie to dodajemy bone broth, około 6 łyżek.
Garnek położyć na gaz i gotować zupę ok 1-1.5 h. Po tym czasu dodać sól i wlać sok z cytryny. Gotować przez kolejne 5 minut.
Zupa jest gotowa! Pokroić pietruszkę i wrzucić do miseczki.
Smacznego! ☺️