• Marta Mazur

GRECKA CYTRYNOWA ZUPA Z KURCZAKIEM ( AIP, PALEO)


Będąc na AIP i nie mając możliwości zjedzenia w mieście, czy nawet kupienia w sklepie gotowych rzeczy, spędzam w kuchni dość dużo czasu. Nie przeszkadza mi to, ponieważ kocham gotować, ale czasami chętnie też odpoczywam od tego obowiązku. Dlatego lubię robić zupy, ponieważ starczają na kilka razy i tak naprawdę robią się same. Oto kolejny przepis na pyszną i zdrową zupkę



Składniki (4-6 porcji):

  • Mięso z 4 nóżek z kurczaka lub całe nóżki kurczaka (wtedy gotujemy całe i odrywamy mięso widelcem)

  • 2 marchewki

  • 1 mały lub średni kalafior

  • 1/2 cebuli

  • 1 łyżeczka koperku

  • Pęk pietruszki

  • 1/2 szklanki soku z cytryny

  • Bone broth (przyjazny dla jelit, ale jak nie macie to zupa i tak będzie dobra)

  • Sól

  • Imbir, może być świeży lub starty

  • Woda



Przygotowanie:

  1. Mięso z nóżek pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki, a kalafior na drobne kawałeczki.

  2. Dodać pietruszkę (nie całą, kilka łodyżek zostawcie do ozdoby) i koperek.

  3. Przyprawić imbirem według uznania (u mnie łyżeczka suszonego imbiru).

  4. Jeśli macie to dodajemy bone broth, około 6 łyżek.

  5. Garnek położyć na gaz i gotować zupę ok 1-1.5 h. Po tym czasu dodać sól i wlać sok z cytryny. Gotować przez kolejne 5 minut.

  6. Zupa jest gotowa! Pokroić pietruszkę i wrzucić do miseczki.


Smacznego! ☺️

1 view0 comments

Recent Posts

See All