• Marta Mazur

Faszerowane bataty z kurczakiem i awokado (AIP, PALEO)



Składniki (2 porcje):


  • 2 duże bataty

  • 300 g piersi z kurczaka

  • Awokado

  • Tahini (jeśli AIP to pominąć)

  • Oliwa z oliwek

  • Kilka pestek papai lub granatu

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • woda

  • Przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki cynamonu



Wykonanie:


  1. Pierś z kurczaka włożyć do małego rondelka, wlać wodę (ok 1/2 szklanki, pierś nie musi być cała zakryta), dodać sok z cytryny i wszystkie przyprawy.

  2. Włączyć gaz i pod przykryciem na małym ogniu dusić ok. 40/50 minut.

  3. Wyciągnąć pierś i dwoma widelcami poszarpać wzdłuż włókien.

  4. Bataty naciąć wzdłuż jednej strony na około 3/4 cm, zależy od średnicy batata, włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/2 szklanki wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut lub do miękkości.

  5. Wyciągnąć bataty z piekarnika i łyżeczką wyskrobać je na kształt łódki.

  6. Włożyć do środka pokrojone w plasterki awokado i kurczaka.

  7. Polać tahini i oliwą. Posypać pestkami do ozdoby. Pozostałego batata daję po prostu na talerz i zjadam. Można też go dodać do zupy krem.


Pamiętajcie, że jak nie możecie jeść lub nie przepadacie za jakimś składnikiem możecie kombinować jak go zamienić.


Smacznego!

1 view0 comments

Recent Posts

See All