• Marta Mazur

Faszerowane bataty z kurczakiem i awokado (AIP, PALEO)



 

Składniki (2 porcje):


  • 2 duże bataty

  • 300 g piersi z kurczaka

  • Awokado

  • Tahini (jeśli AIP to pominąć)

  • Oliwa z oliwek

  • Kilka pestek papai lub granatu

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • woda

  • Przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki cynamonu


 

Wykonanie:


  1. Pierś z kurczaka włożyć do małego rondelka, wlać wodę (ok 1/2 szklanki, pierś nie musi być cała zakryta), dodać sok z cytryny i wszystkie przyprawy.

  2. Włączyć gaz i pod przykryciem na małym ogniu dusić ok. 40/50 minut.

  3. Wyciągnąć pierś i dwoma widelcami poszarpać wzdłuż włókien.

  4. Bataty naciąć wzdłuż jednej strony na około 3/4 cm, zależy od średnicy batata, włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/2 szklanki wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut lub do miękkości.

  5. Wyciągnąć bataty z piekarnika i łyżeczką wyskrobać je na kształt łódki.

  6. Włożyć do środka pokrojone w plasterki awokado i kurczaka.

  7. Polać tahini i oliwą. Posypać pestkami do ozdoby. Pozostałego batata daję po prostu na talerz i zjadam. Można też go dodać do zupy krem.


Pamiętajcie, że jak nie możecie jeść lub nie przepadacie za jakimś składnikiem możecie kombinować jak go zamienić.


Smacznego!

22 views0 comments

Recent Posts

See All