Marta Mazur
Faszerowane bataty z kurczakiem i awokado (AIP, PALEO)

Składniki (2 porcje):
2 duże bataty
300 g piersi z kurczaka
Awokado
Tahini (jeśli AIP to pominąć)
Oliwa z oliwek
Kilka pestek papai lub granatu
2 łyżki soku z cytryny
woda
Przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Pierś z kurczaka włożyć do małego rondelka, wlać wodę (ok 1/2 szklanki, pierś nie musi być cała zakryta), dodać sok z cytryny i wszystkie przyprawy.
Włączyć gaz i pod przykryciem na małym ogniu dusić ok. 40/50 minut.
Wyciągnąć pierś i dwoma widelcami poszarpać wzdłuż włókien.
Bataty naciąć wzdłuż jednej strony na około 3/4 cm, zależy od średnicy batata, włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/2 szklanki wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut lub do miękkości.
Wyciągnąć bataty z piekarnika i łyżeczką wyskrobać je na kształt łódki.
Włożyć do środka pokrojone w plasterki awokado i kurczaka.
Polać tahini i oliwą. Posypać pestkami do ozdoby. Pozostałego batata daję po prostu na talerz i zjadam. Można też go dodać do zupy krem.
Pamiętajcie, że jak nie możecie jeść lub nie przepadacie za jakimś składnikiem możecie kombinować jak go zamienić.
Smacznego!