• Marta Mazur

ZDROWY WEGE SERNIK SOLONY KARMEL

Updated: Aug 30, 2021


 



Składniki (blaszka 22 cm):


Spód:

  • 150 gramów migdałów

  • 90 gramów daktyli


Warstwa serowa:

  • 400 gramów nerkowców

  • 2 łyżki miodu (w wersji wege można zastąpić syropem klonowym/ agawy/ daktyli)

  • 300 ml mleka koksowego

  • Sok z wyciśniętej cytryny

  • 1/2 szklanki oleju koksowego


Polewa słony karmel:

  • 90 gramów daktyli

  • 2 łyżki oleju koksowego

  • 100 ml mleka kokosowego

  • 1/2 łyżeczki soli


 


Wykonanie:


Moczymy nerkowce przez noc w wodzie. Jak nie mamy czasu to możemy zalać nerkowce wrzątkiem i moczyć przez godzinę, jednak polecam pierwszy sposób. Daktyle zalewamy wrzątkiem i trzymamy 15 minut.



Spód:

  1. Połowę daktyli blendujemy z migdałami do uzysnakania lepiej masy.

  2. Przekładamy masę do blaszki i wyrównujemy rękami lub szklanką na płaski spód.

  3. Wkładamy do lodówki i zaczynamy robić masę serową.


Masa serowa:

  1. Blendujemy razem wszystkie składniki na gładką masę, następnie przekładamy do foremki na wcześniej zrobiony spód i wkładamy do lodówki.


Polewa słony karmel:

  1. Blendujemy pozostałe daktyle z resztą składników do uzyskania gładkiej masy i wylewamy na ciasto.

Wkładamy ciasto na noc lub min 6 godzin do lodówki.


Smacznego!





38 views0 comments

Recent Posts

See All