Marta Mazur
CHIPSY Z PLANTANA (AIP, PALEO)

Składniki (1-2 porcje małej przekąski):
1 plantan
1 łyżeczka płynnego oleju kokosowego
Wykonanie:
Plantana obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Jeśli chcecie, żeby chipsy były chrupkie to tak około 2 mm, jeśli takie mięsiste to 3/4 mm.
Wykładami plasterki na blachę wyłożoną papierem do pieczeni i smarujemy olejem kokosowym. Żółte plantany wyjdą słodkie, więc można posypać je cynamonem, natomiast zielone będą wytrawne, dlatego możemy je posolić i zjeść same, z guacamole, wegańskim majonezem lub innym dodatkiem.
Nagrzewamy piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem i pieczemy plantany na jednej stronie przez 12 minut, potem obracamy je na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 7-10 minut.
Gotowe plantany wyciągamy z piekarnika, możemy je zjeść na ciepło lub na zimno. Są też świetnym lunchem na wynos.
Moje troszkę za bardzo się przypiekły, lepiej tego unikać.
Smacznego! 😋
