Marta Mazur
BUREGRY BURACZANE (AIP, PALEO, VEGE)

Składniki (2 burgery):
→ Kotlety buraczane:
2 buraki
4 łyżki mąki koksowej
1 ząbek czosnku
Oregano
Sól
→ Bułki:
1 zielony plantan
100 ml wody
3 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki oleju kokosowego
Sól
→ Dodatki:
Awokado
1 ząbek czosnku
Sałata
Oliwa
Sól
Kilka rzodkiewek
Wykonanie:
→ Kotlety:
Obieramy i gotujemy buraki przez ok 30 min, do miękkości.
Buraka i czosnek siekamy w malakserze (lub trzemy na tarce) przekładamy do miseczki.
Dodajmy mąkę kokosową, oregano, sól i mieszamy razem, do uzyskania masy. Masa powinna być dość wilgotna, ale łatwo się formować.
Formujemy 2 kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W tym czasie nagrzejemy piekarnik do 200 stopni. U mnie termoobieg z dolnymi grzałkami.
→ Bułki:
Plantana obieramy i kroimy w paseczki, wkładamy do blendera.
Dodajemy wodę, olej i sól.
Blendujemy wszystko na gładką masę.
Przekładamy masę do miski i dodajmy mąkę kokosową.
Mieszamy do połączenia składników. Ciasto powinno się łatwo lepić, nie powinno zostawać na dłoniach. Możemy dodać więcej mąki lub wody do poprawy konsystencji.
Formujemy dwie bułki i układamy na tej samej blaszce co kotlety z buraka.
→ Całość:
Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy 15 min, po tym czasie obracamy bułki i kotlety.
Bułki pieczmy jeszcze przez 20 min, a kotlety przez 10.
Wyciągamy i bułki przekrawamy na pół.
W międzyczasie robimy jeszcze guacamole. Awokado, oliwę, sól i czosnek blendujemy na gładką masę.
Kroimy na plasterki rzodkiewkę i rwiemy liście sałaty na wymiar bułki.
Składamy nasze burgery: smarujemy dwie połówki bułki naszymi guacamole, dajemy na jedną część sałatę, rzodkiewkę i kotleta, na samą górę kładziemy drugą część bułki.
Smacznego! 😊😚