• Marta Mazur

BUREGRY BURACZANE (AIP, PALEO, VEGE)





Składniki (2 burgery):


Kotlety buraczane:

  • 2 buraki

  • 4 łyżki mąki koksowej

  • 1 ząbek czosnku

  • Oregano

  • Sól


Bułki:

  • 1 zielony plantan

  • 100 ml wody

  • 3 łyżki mąki kokosowej

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • Sól


Dodatki:

  • Awokado

  • 1 ząbek czosnku

  • Sałata

  • Oliwa

  • Sól

  • Kilka rzodkiewek



Wykonanie:


Kotlety:

  1. Obieramy i gotujemy buraki przez ok 30 min, do miękkości.

  2. Buraka i czosnek siekamy w malakserze (lub trzemy na tarce) przekładamy do miseczki.

  3. Dodajmy mąkę kokosową, oregano, sól i mieszamy razem, do uzyskania masy. Masa powinna być dość wilgotna, ale łatwo się formować.

  4. Formujemy 2 kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. W tym czasie nagrzejemy piekarnik do 200 stopni. U mnie termoobieg z dolnymi grzałkami.


Bułki:

  1. Plantana obieramy i kroimy w paseczki, wkładamy do blendera.

  2. Dodajemy wodę, olej i sól.

  3. Blendujemy wszystko na gładką masę.

  4. Przekładamy masę do miski i dodajmy mąkę kokosową.

  5. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto powinno się łatwo lepić, nie powinno zostawać na dłoniach. Możemy dodać więcej mąki lub wody do poprawy konsystencji.

  6. Formujemy dwie bułki i układamy na tej samej blaszce co kotlety z buraka.


→ Całość:

  1. Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy 15 min, po tym czasie obracamy bułki i kotlety.

  2. Bułki pieczmy jeszcze przez 20 min, a kotlety przez 10.

  3. Wyciągamy i bułki przekrawamy na pół.

  4. W międzyczasie robimy jeszcze guacamole. Awokado, oliwę, sól i czosnek blendujemy na gładką masę.

  5. Kroimy na plasterki rzodkiewkę i rwiemy liście sałaty na wymiar bułki.

  6. Składamy nasze burgery: smarujemy dwie połówki bułki naszymi guacamole, dajemy na jedną część sałatę, rzodkiewkę i kotleta, na samą górę kładziemy drugą część bułki.


Smacznego! 😊😚

4 views0 comments

Recent Posts

See All