Marta Mazur
BATONY MIGDAŁOWO-KOKOSOWE (PALEO)

Łatwy i szybki zdrowy deser bez pieczenia. Lubię zabierać ze sobą takie batony jak jadę do lasu, w góry itp. Tylko trzeba pamiętać, że w lecie będą się roztapiać
Składniki: (blaszka 22x9 cm):
Warstwa kokosowa:
2 szklanki mąki kokosowej
7 świeżych lub namoczonych w wodzie przez noc daktyli
5 łyżek oleju kokosowego
Warstwa migdałowa:
1 szklanka masła migdałowego
1/4 szklanki tahini
3 łyżki oleju kokosowego
7 daktyli świeżych lub namoczonych przez noc w wodzie
Warstwa czekoladowa:
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
3 łyżeczki karobu
Wykonanie:
Wszystkie daktyle zblendować z odrobiną wody na gładką i płynną masę.
➡ Warstwa kokosowa:
W misce wymieszać mikserem mąkę kokosową, połowę masy z daktyli i olej kokosowy. Jeśli będzie się za mało kleić dodać więcej oleju.
Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiać do zamrażarki na 15 minut.
➡ Warstwa migdałowa:
Wymieszać masło migdałowe, tahini i masę z daktyli.
Wyciągnąć foremkę z zamrażarki i wyłożyć na nią mieszankę.
Wyrównać i wstawiać do zamrażarki.
➡ Warstwa czekoladowa:
Wymieszać olej koksowy i karob, żeby nie zostały grudki.
Polać równomiernie ciasto i wstawić na kilka minut do zamrażarki.
Smacznego! 😽
