• Marta Mazur

BATONY MIGDAŁOWO-KOKOSOWE (PALEO)




Łatwy i szybki zdrowy deser bez pieczenia. Lubię zabierać ze sobą takie batony jak jadę do lasu, w góry itp. Tylko trzeba pamiętać, że w lecie będą się roztapiać


Składniki: (blaszka 22x9 cm):


Warstwa kokosowa:

  • 2 szklanki mąki kokosowej

  • 7 świeżych lub namoczonych w wodzie przez noc daktyli

  • 5 łyżek oleju kokosowego


Warstwa migdałowa:

  • 1 szklanka masła migdałowego

  • 1/4 szklanki tahini

  • 3 łyżki oleju kokosowego

  • 7 daktyli świeżych lub namoczonych przez noc w wodzie


Warstwa czekoladowa:

  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego

  • 3 łyżeczki karobu



Wykonanie:

Wszystkie daktyle zblendować z odrobiną wody na gładką i płynną masę.


➡ Warstwa kokosowa:

  1. W misce wymieszać mikserem mąkę kokosową, połowę masy z daktyli i olej kokosowy. Jeśli będzie się za mało kleić dodać więcej oleju.

  2. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiać do zamrażarki na 15 minut.

➡ Warstwa migdałowa:

  1. Wymieszać masło migdałowe, tahini i masę z daktyli.

  2. Wyciągnąć foremkę z zamrażarki i wyłożyć na nią mieszankę.

  3. Wyrównać i wstawiać do zamrażarki.

➡ Warstwa czekoladowa:

  1. Wymieszać olej koksowy i karob, żeby nie zostały grudki.

  2. Polać równomiernie ciasto i wstawić na kilka minut do zamrażarki.


Smacznego! 😽




1 view0 comments

Recent Posts

See All